Krachtige klimaatcommunicatie

Krachtige klimaatcommunicatie

Extreem droge en natte perioden wisselen elkaar af: het klimaat verandert merkbaar. Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen waar de wereld momenteel mee te maken heeft. Het is een complex probleem dat een collectieve oplossing vereist. Gedragsverandering van individuen is nodig! Maar hoe kunnen we mensen motiveren om hun gedrag aan te passen en zo bij te dragen? Dat is waar klimaatcommunicatie een belangrijke rol speelt: gedragsverandering en communicatie gaan hand in hand. Want met alleen bewustwording zijn we er nog niet!

De wetenschap achter klimaatverandering

In onze werkwijze rondom klimaatcommunicatie nemen we daarom altijd principes uit de gedragswetenschappen mee. We merken dat hierbij één van de grootste struikelblokken is dat de wetenschap achter klimaatverandering complex is en bij veel mensen vragen oproept. Dit kan leiden tot weerstand (scepsis) over de urgentie en de noodzaak om actie te ondernemen. Daarom is het belangrijk dat klimaatcommunicatie duidelijk en toegankelijk is en afgestemd op de doelgroep.

Gala van een Krachtig Klimaat

Om onszelf up-to-date te houden op het gebied van klimaat(communicatie) bezochten we het uitverkochte Gala van een Krachtig Klimaat op dinsdag 14 maart 2023 in TivoliVredenburg Utrecht. In één avond zagen we welke invloed de Nederlandse wetenschap heeft op dit actuele thema. De beste wetenschappers in dit veld zoals gedragswetenschapper Reint Jan Renes, meteoroloog Helga van Leur en klimaatonderzoeker Heleen de Conick praatten ons bij. Wat namen wij mee naar huis?

• Er is naast de vrees ook hoopvolle berichtgeving in de wetenschap over de positieve invloed die we zelf op klimaatverandering (kunnen) hebben. Om het brede publiek te blijven motiveren is het belangrijk dat we ook aandacht besteden aan deze berichten.
• De vertaling van complexe onderzoeken over klimaatverandering naar begrijpelijke informatie en handelingsperspectief is meer dan ooit nodig.
• Verhalen zeggen meer dan statistieken. Wetenschappers zijn dol op cijfers, de gemiddelde Nederlander iets minder. Storytelling met échte verhalen van échte mensen inzetten werkt!

Benieuwd naar ónze bijdrage aan klimaatcommunicatie en gedragsverandering?

Op 19 en 20 april staan we op de Nationale Klimaatexpo in Houten. We nemen je dan mee in onze werkwijze met o.a. een inspirerende casus in een kennissessie door strategisch communicatieadviseur Fleur Everts en gedragsdeskundige Danielle Maes. Wij kunnen niet wachten!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van klimaatcommunicatie?

We gaan graag met u in gesprek!

Contact en route