Klimaathelden in de dop?

Klimaathelden in de dop?

In onze blog over klimaatcommunicatie schreven we al dat klimaatverandering een van de grootste uitdagingen van deze tijd is. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ maken we kinderen en jongeren bewust van de klimaatproblematiek. Hoe krijg je dat voor elkaar? Bij Podium maken we educatie over klimaatverandering niet alleen interessant maar ook écht leuk, zodat kinderen, jongeren – en stiekem ook hun leerkrachten en (groot)ouders – geïnspireerd worden om zelf actie te ondernemen. Hoe? Lees het in onze vijf belangrijkste tips.

Maak het interactief

Een belangrijke manier om kinderen en jongeren te betrekken bij klimaatverandering is door middel van interactie. Dit kan bijvoorbeeld met spelletjes, quizzen of experimenten. Een leuk voorbeeld is de Interactieve Klimaatwand die we hebben ontwikkeld voor het Watersnoodmuseum. Als je de wand aanraakt, komt deze tot leven! Animatiefiguurtjes laten zien wat het effect is van bijvoorbeeld het opvangen van regenwater, het aanleggen van een verticale tuin of het vervangen van stoeptegels door groen.

Maak het praktisch

Educatie over klimaatverandering kan ook praktisch worden gemaakt door kinderen en jongeren te betrekken bij duurzame acties. Bijvoorbeeld door het opzetten van een moestuin of het organiseren van een opruimactie in de buurt. Hierdoor ervaren kinderen hoe zij zelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan de klimaatverandering en wordt het belang van duurzaamheid tastbaar. Dit hoeft niet eens groots of meeslepend te zijn. Dit kan met korte eenvoudige opdrachten die we hebben ontwikkeld voor het WWF. We geven daarin praktisch en eenvoudig toe te passen tips en opdrachten om op eigen school uit te voeren.

Maak gebruik van verhalen

Een andere manier om jongeren te inspireren is door middel van verhalen. Nodig een inspirerende filosoof, cabaretier, vlogger of gastdocent uit die vertelt over zijn of haar ervaringen met duurzaamheid. Of laat kinderen zelf een verhaal schrijven over een toekomst waarin duurzaamheid centraal staat. Door middel van verhalen stimuleer je hen op een creatieve manier na te denken over het belang van duurzaamheid en hoe je hieraan zelf kunt bijdragen.

Maak het persoonlijk relevant

Het komt zo wel heel dichtbij: laat kinderen en jongeren zien hoe klimaatverandering direct invloed heeft op hun eigen omgeving en welke stappen zij kunnen nemen om dit tegen te gaan. Door klimaatproblemen en -oplossingen dichtbij te brengen, voelen kinderen en jongeren zich meer betrokken en zijn ze gemotiveerder zelf in actie te komen. Dit succes zie je terug in een van onze leukste afvalprojecten voor Nederland Schoon: Aan de slag met afval.

Illustratie Erik

Visualisaties maken problemen én oplossingen begrijpelijk voor kinderen

Maak gebruik van visuele hulpmiddelen

Tot slot: kinderen zijn vaak visueel ingesteld. Daarom is het gebruik van visuele hulpmiddelen een goede manier om educatie over klimaatverandering aantrekkelijk te maken. Dit kan o.a. met hulp van infographics, video's, afbeeldingen of live schetsen die de effecten van klimaatverandering laten zien. Hierdoor begrijpen kinderen beter wat klimaatverandering inhoudt en wat de gevolgen zijn. Een mooi voorbeeld is de visualisatie die je hierboven ziet, getekend door illustrator Erik Voncken. We lieten kinderen zelf ideeën bedenken voor het veranderende landschap door de zeespiegelstijging. Ze bedachten een huis met twee niveaus. Staat het water beneden te hoog? Dan loop je toch gewoon naar je tweede huis boven!

Kortom: door klimaateducatie op een leuke en interactieve manier aan te bieden inspireren we kinderen en jongeren om zelf klimaathelden te worden! Zelf ervaren hoe we dit doen? Op 19 en 20 april staan we op de Nationale Klimaatexpo in Houten. Hier geven we een kennissessie én laten we je graag onze educatieve materialen rondom klimaat en duurzaamheid in onze stand zien!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

We gaan graag met u in gesprek!

Contact en route