Een kroon op ons werk

Een kroon op ons werk

Als je Podium al wat langer volgt, dan weet je het: bijna elk jaar (en al 25 jaar lang) dingen wij mee naar de Comenius EduMedia Awards. Dit is een onderscheiding voor multimediaproducten met een grote didactische waarde. Een internationale jury vanuit universiteiten in onder andere Berlijn en Wenen zorgt voor een gedegen beoordeling van alle inzendingen.

Geschreven door onze collega Robieke Roesink

Elk jaar maken we diverse onderwijsmaterialen en natuurlijk steeds meer digitaal. Daar zitten bijna altijd wel een paar pareltjes tussen die aan de criteria van de Comenius Awards voldoen: innovatief, didactisch goed onderbouwd en online. Op 22 juni mocht ik samen met collega Coen naar Berlijn voor de prijsuitreiking!

Pareltjes voor de Comenius Awards

Eén van de pareltjes dit jaar is de adventure game 'Kinderarbeid? No kidding!' die we namens RVO in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontwikkelden. Dit is een game waarin kinderen de productieketen onderzoeken van chocola en textiel en kijken of er sprake is van kinderarbeid. De andere uitblinker is 'Open Monumenten Klassendag', gemaakt in opdracht van Stichting Nederland Monumentenland. Daarvoor heb ik zelf de teksten geschreven. Met dit lespakket kunnen kinderen van groep 7 en 8 de monumenten in Nederland op een unieke manier ontdekken aan de hand van een aantal digitale tools: een online 3D Monumentenwereld, een Monumentenquiz-app en een Spreekbeurtpakket.

De dag in het Chamäleon Theater (mooi gebouw in een sfeervol hofje) begon met een lezing van Prof. Dr. Bardo Herzig van Universiteit Paderborn over de invloed van Artificial Intelligence op de didactiek. De trein van 5.15 uur (!) uit Utrecht stond me alleen toe daar het staartje van te mogen horen. Coen was de dag ervoor al gearriveerd en heeft er gelukkig alles van meegekregen.

Uitreiking van de Comenius Awards

En toen was het zover, de uitreiking! Per categorie werden alle genomineerde producten opgeroepen en mochten de makers het podium op komen om hun prijs in ontvangst te nemen. Als je door de organisatie wordt uitgenodigd, dan weet je dat je in elk geval de Comenius Siegel ontvangt. Samen met Annejing Kraan van Nederland Monumentenland nam ik de Siegel voor ‘Open Monumenten Klassendag’ in ontvangst. Coen voor ‘Kinderarbeid? No kidding!’ Een iets grotere verrassing was dat Coen mocht blijven staan op het podium, want de Medaille goes to… ‘Kinderarbeid? No kidding!’ De Medaille is de hoogste onderscheiding en die kregen dit keer maar 21 van de 160 producten. Een kroon op ons werk dus!

Na de borrel genoten Coen en ik na met een drankje langs de Spree en een heerlijke Vietnamese maaltijd. En omdat een bezoek aan Berlijn niet compleet is zonder checkpoint Charlie stond ook dat op ons avondprogramma. Je begrijpt: het was een geslaagd bliksembezoek aan Berlijn!